Vilafant aprova el pressupost del 2020 més consensuat dels darrers anys

Vilafant aprova el pressupost del 2020 més consensuat dels darrers anys

27 views
0

En el Ple extraordinari celebrat el dimecres 8 de gener, Vilafant va aprovar el pressupost corresponent a l’any 2020 amb una àmplia majoria: 11 vots a favor (PSC, ERC i JxV) i 2 en contra del grup municipal de Ciudadanos que no va donar suport malgrat s’havien inclòs les seves peticions tal com va dir la seva portaveu.

Per tant estem davant d’un pressupost molt consensuat –destaca l’alcaldessa Consol Cantenys– que també agraeix la col·laboració i treball de tots el grups municipals en l’elaboració i aportació de propostes al pressupost del 2020.

El pressupost que s’ha aprovat aquest dimecres 8 de gener, és de 5.708.038,24€  euros, una xifra que representa un 13,32% més respecte el de l’inicial del 2019 i que s’ha fet tenint en compte la contenció de la despesa degut a que els pressupostos  de l’Estat i de la Generalitat estan prorrogats i per tant no se sap exactament la quantitat de diners que rebran de les dues administracions. La principal transferència corrent és la de l’ingrés per la participació en els tributs de l’Estat. Malgrat tot,  Consol Cantenys, ha destacat la “bona salut” de l’economia del consistori i la voluntat de seguir apostant per seguir fent inversions al poble de Vilafant.

L’Alcaldessa ha subratllat que no s’apujaran els impostos i per tant la pressió fiscal sobre els veïns i per tant, els ingressos, per aquest exercici es calculen similars als del 2019, amb un petit increment degut al sector de la construcció que comença a moure’s tímidament.

Les principals línies de treball del pressupost ordinari, que presenta el consistori vilafantenc per aquest 2020 serien entre d’altres: Continuar amb la renovació dels vehicles de la brigada municipal, buscant més eficàcia i sostenibilitat. El desenvolupament d’un Pla d’Habitatge per promoure habitatge social i accessible, així com de rehabilitació de les construccions més antigues. També i en aquesta línia, es fomentarà l’estalvi energètic en habitatges i en equipaments proveint de plaques fotovoltaiques els edificis municipals i promovent l’ús d’energies netes als habitatges en general. Una jardineria més sostenible, continuant amb les mesures ambientals amb vegetació autòctona i tractaments biològics preventius.

En l’àrea de Promoció Econòmica, destaca que enguany es promourà la Fira d‘Ocupació Comarcal i es continuarà treballant i recolzant al comerç i empreses locals amb important atenció a la formació.

Aquest any també es vol redactar i executar un nou model de cara a les subvencions de les Entitats de Vilafant i es crearan noves beques escolars per als alumnes de primària del municipi, així com els ajuts socials i de cooperació pels més necessitats i un augment en la dotació dels pressupostos participatius.

En quant a les inversions que ascendeixen a 1.206.494,90€  destaquen obres com ara la finalització de l’adequació de l’entorn de l’església i el CAU o la vorera del Mas Bonet. Es continua millorant i invertint en la xarxa d’aigua potable i en via pública, asfaltant carrers a la zona de l’Arengada Sud, anivellant la Plaça Major i un pla de voreres arranjant i adequant-les al seu ús per a tothom. També s’adequarà el pas i accés de vianants des de la Plaça Lluís Companys i que connecta amb el barri de l’Olivar Gran de Figueres.

Enguany també es redactarà el projecte de rehabilitació del Carrer Santa Llogaia i també a les Forques s’arranjarà l’entorn del Pavelló Joel González que amb la finalització de l’espai Àgora adquireix un protagonisme social i esportiu important.

L’espai arqueològic de Palol rep una important subvenció i es preveu invertir per fer-lo operatiu el més aviat possible.

S’ha previst dotar de plaques fotovoltaiques grans espais municipals i millorar la senyalística i la imatge del municipi tant interna com pels visitants.

Tot això és possible, segons paraules del Regidor d’Hisenda, Kiko Marín, sense augment d’impostos, gràcies a l’estabilitat econòmica del consistori i per tant tot és fa per augmentar la qualitat de vida dels vilafantencs. Finalment, també ha destacat que la mitjana de pagament a proveïdors és de 20 dies i que l’endeutament es preveu que es situï en el 47,1%, molt per sota del 75% que marca la llei.

About author