Lluis Guerrero - Ràdio Vilafant 107.3fm
Dimecres, 18 d'Octubre del 2017    Facebook Ràdio Vilafant Twitter Ràdio Vilafant Youtube Ràdio Vilafant Ràdio Vilafant en directe Ràdio Vilafant a la carta 
 
RÀDIO
Notícies
Salutació
Història
Programació
Tarifes
En directe
Ràdio a la carta
Llista de correu
Contacte

PROGRAMES
Despertem Mirades (FEMGirona)
Divendres Nit
El mirall
Els 7 Capdavanters (FEMGirona)
Esclat de tenora
Fem Campana
Informatiu Local i Comarcal
La Tertúlia
MusiKat
Quin Matí!
Red hot blues
Rhythm is a dancer
Ruta 66
Top 30

MULTIMEDIA
Documents
Jingles
Revista Veïns
Fotografies

 

 


Lluis Guerrero
  (Locutor)

Lluis Guerrero Locutor Ràdio Vilafant


Lluís Guerrero, germà del director de l′emissora, és el tècnic. A més també col·labora amb el programa “Top 30” que s′emet cada dimarts de nou a onze de la nit. En aquesta entrevista, però, ens centrarem en la seva tasca principal.

Quins mitjans s′utilitzen als estudis?

Ens trobem en un moment en què la ràdio cada vegada es torna més digital. Per una cadena de televisió gran no és tan difícil perquè s′ho pot permetre més econòmicament. En canvi no totes les cases tenen la capacitat de fer ràdio digital perquè això suposa equips digitals, una taula de so digital...El so que emetem nosaltres és analògic per ràdio freqüència, és a dir, surt de la taula i va a parar al ràdio enllaç analògic o emissor mitjançant impulsos elèctrics. La ràdio digital necessita uns altres equips perquè les connexions són a través de fibra òptica, per tant són molt més cars. La digitalització és superior al compacte, però sobretot té l′avantatge que el senyal no es perd i l′inconvenient que els emissors són d′una empresa o d′una institució que et deixen emetre en aquell punt de la ràdio i per tant tu has d′enviar el teu senyal i ells l′emeten. Altres inconvenients són que l′ajuntament ha de pagar unes despeses cada mes, cosa que ara no ha de fer amb les taules emissores, i que els receptors de ràdio digital són molt cars. Tanmateix és una incògnita esbrinar què passarà amb les emissores petites que no puguin convertir-se en digitals.

Quins canvis s′han produït en la infraestructura?

Hi ha hagut un canvi molt important a la ràdio. Pensem que quan es va començar fa vint-i-dos anys teníem tocadiscs, discs, agulles, els anuncies anaven en cassette o cartutxera (aquell famós cassette de vuit pistes, llarg, gruixut, que la gent portava al radiocasset de cotxe als anys setanta). Abans de sortir les cintes de cassette hi havia els vuit pistes, aquest cartutx gros que tenia l′avantatge de poder escollir la cançó sense rebobinar. Quan va aparèixer el disc compacte va esdevenir la revolució. Nosaltres per fer moltes hores teníem els magnetòfons, anomenats també "rebox", amb cintes de set i vuit hores que havies de gravar. Naturalment havíem de tenir un munt de cintes per no repetir la música, però quan sonava repetidament una cinta la gent l′acabava memoritzant. Van sortir unes platines de cassette com una altra revolució perquè canviaven soles les cintes, però representaven el problema que la cinta s′enganxés. Amb els discos el locutor també havia d′estar atent per si es ratllaven les cançons, o bé s′acabava el disc. El disc compacte tenia l′avantatge de no tenir agulles, no es ratllava, i una de les coses bones que tenia és que et deia el temps que et quedava i si el locutor volia anar al lavabo podia calcular-ho, podies fer que tornés a començar...De mica en mica els equips han anat progressant. Una de les grans coses pels exteriors foren els micròfons sense fils, doncs abans hi havia una gran quantitat de fils estesos.

Explica′m què eren els magnetòfons.

Els magnetòfons eren uns aparells que anaven amb una bovina oberta per un costat per on s′havia d′embolicar la cinta passant pels capçals i era com un gran cassette que amb unes cintes enormes anava rodant. Allò donava molta feina, encara que nosaltres érem molt moderns perquè havíem tingut un magnetòfon auto revers, és a dir, canviava de cara sol, per això érem l′enveja de la resta d′emissores de la comarca. Per aconseguir-ho col·locàvem un tros de paper de plata al final de la cinta amb celo i quan el capçal detectava el paper de plata donava la volta. La veritat és que eren molts invents, però si el paper de plata era dolent no funcionava. Amb l′arribada de la informàtica el locutor es tornà més polivalent: ja no ha d′estar pendent de quan acaba la cançó, sinó simplement calcular el temps, si algú està malalt es pot automatitzar l′emissora, durant la nit o els festius com Nadal pot funcionar sola fent una programació, podem gravar el que es va emetre fa tres mesos amb un sistema anomenat “copión” ..Amb la informàtica a l′abast de la ràdio és impressionant tot el que es pot fer.

Què s′ha de fer en el cas que s′espatlli algun aparell?

Tenim la sort que jo els el puc arreglar si és una operació fàcil, però si són equips d′alta freqüència depenem de professionals del sector, tot i que és ca i complicat perquè vinguin ja que a tot Girona només hi ha un tècnic especialitzat que porta totes les emissores. Segons quina avaria no hi ha més remei que enviar-lo a la casa d′origen, que tant pot estar a Barcelona com als Estats Units, tal com ens va passar a nosaltres amb un processador d′àudio, que és el que fa que sortim en estèreo.

Què és el generador estèreo?

És l′aparell que fa que l′emissor surti amb estèreo i que en el nostre cassette apareguin llums o lletres amb la paraula estèreo.

D′altra banda hi ha el RDS. Aquesta és una tècnica que permet afegir informació relacionada amb els programes de ràdio en freqüència modulada. Les seves principals característiques són:

• La sintonia automàtica del receptor a una xarxa d′emissores seleccionada per l′usuari, la qual cosa, li permet escoltar el mateix programa, durant un llarg viatge per carretera, sense necessitat de sintonitzar manualment el receptor a un altre centre emissor de la mateixa xarxa, quan la recepció passi a ser eficient en sortir de la zona de servei d′un centre emissor determinat.

• La presentació en la pantalla del receptor del nom de la xarxa d′emissores que s′està escoltant i del tipus de programa que s′està rebent en aquest moment: notícies, esports, música, etc.

• La recepció automàtica d′informació relacionada amb el trànsit. Quan es selecciona aquesta característica es dóna prioritat a les notícies sobre el trànsit, de manera que el receptor commutarà, de forma automàtica, dins de la mateixa xarxa, a l′emissora que emet informació sobre el trànsit i una vegada acabi aquesta informació tornarà a sintonitzar, automàticament, l′emissora que prèviament estava seleccionada.

Què en penses de la influència que està exercint Internet sobre la ràdio?

És positiva perquè és un aliat de la ràdio, de fet és la forma que tenim perquè ens escoltin a tot el món. Per exemple, a vegades ens envien correus electrònics des de l′Argentina o Mèxic i això és una alegria perquè saber que des de tan lluny ens segueixen quan hi ha moments en què amb prou feines radiem a tots els punts de la comarca...Crec que les emissores de ràdio hem de cooperar molt. És cert que no l′explotem del tot però cal tenir en compte factors com el fet que per emetre per Internet s′ha de tenir un servidor, que la persona que ens vulgui escoltar tingui el programa apropiat per fer-ho (Winamp en el nostre cas)...Potser a mesura que s′ampliïn els amples de banda la gent ens podrà escoltar amb més qualitat.

 

LOCUTORS
Felip Morillo
Gerard Boris
Iván Yerpes
Joan A. Blanco
Josep Cros
Josep Palmada
Julia Ruiz
Lluis Guerrero
Marc Holgueras
Marti Augé
Mercè Mayné
Mercè Munt
Miquel Triadó
Montse Arche
Oscar Adroher
Pitu Dos Santos
Toni Guerrero
Toni Naranjo
Victor Grau

ENLLAÇOS
Ajuntament de Vilafant
La Xarxa


 
 

 

Ràdio Vilafant 107.3FM - http://www.radiovilafant.net - Disseny i programació: Miquel Triadó

 
 
Ràdio Vilafant 107.3FM Ajuntament de VilafantAjuntament de Vilafant